Liderul Israelului a făcut declarațiile înaintea întrevederii cu Jason Greenblatt, emisarul președintelui SUA, Donald Trump, în Orientul Mijlociu.
„Coloniștilor din Amona, le repet, am asumat angajamentul de a construi o nouă colonie și îl voi onora”, a declarat Netanyahu înaintea unei ședințe de guvern.
Colonia Amona, care are 40 de case, a fost construită în 1995, fără autorizație din partea Guvernului. Colonia a fost demolată în februarie, după ce instanța supremă din Israel a stabilit că terenurile pe care erau casele aparțin unor palestinieni.
Benjamin Netanyahu este supus presiunilor din partea partenerilor de coaliție de extremă-dreapta să respecte promisiunea reconstruirii coloniei în altă zonă.
„Avem discuții cu Casa Albă și intenția noastră este de a ajunge la o linie politică acceptată în privința construcțiilor de colonii, o poziție care să fie convenabilă și pentru noi, nu doar pentru americani”, a subliniat Netanyahu, citat de site-ul israelian YnetNews.com.
Israelul nu a mai construit noi colonii în Cisiordania din 1999.
În februarie, președintele american, Donald Trump, a evidențiat relația specială a Statelor Unite cu Israelul, promițând acțiuni pentru soluționarea conflictului israelo-palestinian și îndemnându-l pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, să limiteze activitățile de colonizare în Cisiordania. „Statele Unite și Israelul au o relație de nedespărțit”, a afirmat Donald Trump în conferința de presă organizată pe 15 februarie la Casa Albă alături de Benjamin Netanyahu. „Statele Unite vor încuraja pacea și un acord de pace major. Însă părțile implicate trebuie să negocieze direct un astfel de acord”, a adăugat Donald Trump, notând că Israelul se confruntă cu grave provocări de securitate și reiterând că acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul este „unul dintre cele mai proaste”.
În același timp, Donald Trump l-a îndemnat pe Benjamin Netanyahu să limiteze activitățile de colonizare în Cisiordania. „Aș vrea să văd limitarea puțin a colonizării”, sublinia liderul de la Casa Albă.
Întrebat dacă preferă soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian, sau dacă are în vedere alte opțiuni, Trump a răspuns în februarie: „Sunt mulțumit cu cea care le place lor cel mai mult”.
Referindu-se la controversata inițiativă de mutare a ambasadei americane din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Donald Trump s-a declarat favorabil, însă a precizat: „Analizăm ideea cu multă grijă”. La rândul său, Benjamin Netanyahu declara după întrevederea cu Donald Trump că se concentrează pe „conținut”, „nu pe etichete” în privința soluției de pace prin coexistența a două state, israelian și palestinian. „În loc de un acord cu etichete, mai bine unul cu substanță. Există două condiții pentru pace. În primul rând, palestinienii trebuie să recunoască statul evreu… Apoi, în orice acord de pace, Israelul trebuie să mențină controlul asupra securității asupra întregii zone situate la vest de Râul Iordan”, practic în Cisiordania, a explicat Benjamin Netanyahu.